Головна НовиниІрпінь У Києві відкрилася виставка Володимира Сидорука «Осіннє Рівнодення» (відео)

У Києві відкрилася виставка Володимира Сидорука «Осіннє Рівнодення» (відео)

Автор: Max

Олена Сидорук, архітекторка, онука художника Володимира Сидорука: 

«Це людина абсолютно занурена в мистецтво, тому за своє життя він залишив такий величезний творчий доробок».

Цей величезний творчий доробок належить Володимиру Сидоруку – видатному українському художнику, який жив і творив в Ірпені. 22 вересня у Києві, у музеї Гетьманства, відкрилася виставка робіт художника під символічною назвою «Осіннє рівнодення». Картини надали родичі митця.

Олена Сидорук, архітекторка, онука художника Володимира Сидорука: 

«Сьогодні ми представили людям більше 70 творів. Це – живопис на осінню тематику і графіка козаччина, яка розміщена в іншій частині музею. Це наш родинний спадок, який нам вдалося зберегти, врятувати і тепер показати людям. Тут невелика частина колекції, усе робилося по масштабам приміщення. Але взагалі у нас дуже велика потужна колекція і живопису, і графіки, архівних матеріалів, телеграм з різними відомими цікавими людьми».

Онука художника Олена зізнається, представлені експонати – це лише 15% від усієї колекції. Частину представлених картин Володимир Сидорук створив в Ірпені, де пройшло майже 50 років його життя. 

Євгенія Антонюк, начальниця відділу культури, національностей та релігій ІМР:

Я щаслива, що у нас зараз дуже тісна співпраця з родиною Сидорука, з його нащадками. Із тими, хто примножує і хто ділиться, бо це найголовніше, коли до такх картин мають доступ не тільки приватні колекціонери, які готові віддавати за них великі кошти, але й звичайні люди». 

Микола Білик, скульптор, товариш Володимира Сидорука:

«Надзвичайний технар був. Крім якостей колориста, гарного художника, мислителя, він, по-перше, страшно любив пейзаж Україи й історію. Будь-яку роботу візьми — це просто шедевр. Так що, я вважаю, це гордість мати ці картини будь-якому музею в Україні і не тільки. Це — велика, велика цінність».

Наразі в Ірпені започатковано одразу декілька проєктів, присвячених Володимиру Сидоруку. Щороку проходить художній пленер імені видатного художника, Ірпінський історико-краєзнавчий музей зберігає масштабну колекцію робіт митця, а у самісінькому центрі міста облаштовано сквер Сидорука.  У січні наступного року виповнюється 100 років з Дня народження видатного митця і у місті вже почалася підготовка до цього ювілею.

Софія Дзюблюк, радниця Ірпінського міського голови з мистецьких питань:

«Ми дуже хочемо на сторіччя з Дня народження Володимира Сидорука поставити пам’ятник на його честь. Для цього ми запросили до співпраці відомих митців, які знали його особисто та членів родини, які підтримують цю ідею. Зимою до Дня його народження ми презентуємо ескіз. А вже через рік, влітку, в таку теплу пору, яку і любив Володимир, яку змальовував багато де на своїх полотнах, ми сподіваюсь зробимо відкриття цього проєкту».

У планах родичів Володимира Сидорука організувати 4 тематичні виставки його картин на тему «Пори року». «Осіннє рівнодення» і відкриває цей проєкт.

Максим, студент-художник НАОМА:

«Зараз, насправді, не так часто такі масштабні виставки з таким професійним рівнем. Видно, що людина жила цим, справжній художник. Якби не малював, вмер би. Тому дуже цікава виставка і враження дуже шалені».

Лідія, працівниця музею:

«Виставка просто неймовірна. Ми просто самі в захваті. Я дивлюсь на всі ці картини, а особливо графіка мене тронула, просто мурашки по тілу йдуть».

До речі, придбати картини Володимира Сидорука з родинної колекції практично неможливо. Родичі не тільки зберігають роботи, а й всіляко намагаються примножувати свій мистецький скарб.

Олена Сидорук, архітекторка, онука художника Володимира Сидорука: 

«У планах є зробити з його ірпінського будинку-майстерні галерею музейного типу, щоб там була змінна експозиція, а багато матеріалів показувати людям на постійній основі».

Виставка Володимира Сидорука у музеї Гетьманства триватиме до 11 жовтня. Музей розташований у Києві, на вулиці Спаській. Понеділок та вівторок — вихідні.

Читати також