Головна НовиниІрпінь В Ірпені пройде V фестиваль перекладачів «Кочур-фест»

В Ірпені пройде V фестиваль перекладачів «Кочур-фест»

Автор: Max

У листопаді в Ірпені традиційно відбудеться пʼятий міжнародний фестиваль письменників-перекладачів «Кочур-фест», присвячений пам’яті видатного українського перекладача Григорія Кочура. Вперше фестиваль пройшов шість років тому, 10 жовтня 2019 року. Про це повідомив СЕО Товариства «Відважних» Володимир Карплюк. 

Цьогоріч у листопаді V Міжнародний фестиваль письменників-перекладачів «Кочур-фест» збере в Ірпінській громаді відомих літераторів і перекладачів. 

Як відомо, минулого року Товариство «Відважних» в рамках міжнародного фестивалю «Кочур-фест» заснувало приватну премію за популяризацію здобутків Григорія Кочура. Першим лавреатом став Дмитро Чистяк — поет, письменник, перекладач і доктор філологічних наук.

2024 10 10 15.30.37

«Премія щорічно відзначає тих, хто підтримує традицію перекладу творів з оригінальних мов українською. Цього року цю премію буде вручено ще одному її лавреату. Спільно з Товариством «Відважних» до фестивалю долучиться відділ культури Ірпінської міськради, українські та зарубіжні видавництва», — повідомив Володимир Карплюк.

«На жаль, у 2022 році захід не відбувся, оскільки Київщина тільки оговтувалася від російського вторгнення. Та «Кочур-фест» за шість років став важливою культурною подією міжнародного масштабу. Григорій Кочур, який жив, творив та похований в Ірпені, заклав фундаментальні основи перекладацького мистецтва. Ми традиційно підтримуємо створення умов, щоб українські читачі мали доступ до творів світової літератури в якісних перекладах з мови оригіналу. Ми закликаємо всіх видавців і перекладачів долучитися до цієї ініціативи, щоб зробити українську мову та літературу ще багатшою», — зазначив Володимир Карплюк.

Нагадаємо, 16 травня 2024 року в Ірпені презентували повне видання збірки віршів Григорія Кочура «Інтинський зошит». До книги увійшли поезії, написані в жахливих умовах ГУЛАГівських таборів у місті Інта у 1945-1958 роках. Її співупорядниками стали Петро Щербина та Марія Кочур. Книга стала першою у серії видавничого проєкту «Слова Відважних».

2024 10 10 15.33.17

Читати також