Головна НовиниІрпінь Мер Ірпеня Маркушин виділив землю головному податківцю Волині Лисеюку

Мер Ірпеня Маркушин виділив землю головному податківцю Волині Лисеюку

Автор: News
Photo 2024 10 05 10.21.19

6 вересня 2024 року команда журналістів-розслідувачів «BlackBOX» опублікувала розслідування щодо корупційних схем керівника податкової служби Волинської області Сергія Лисеюка «Сергій Лисеюк: продаж землі за завищеною ціною і контрабандні оборудки». Журналісти у розслідуванні вийшли на зв’язок Сергія Лисеюка та Ірпінського міського голови Олександра Маркушина.

У матеріалах розслідування йдеться про те, що «у за рік до повномасштабного вторгнення, у травні 2021 року Сергій Лисеюк безкоштовно отримав від Ірпінської міської ради за підписом корумпованого міського голови Олександра Маркушина земельну ділянку площею 1200 квадратних метрів у селі Козинці під Києвом».

В Ірпені одна з найбільших в Україні черга ветеранів війни на отримання земельних ділянок, одна з найбільших кількість зруйнованого житла та вимушених переселенців.

Чому ж мер Ірпеня Олександр Маркушин виділив земельну ділянку не цим нужденним людям, а головному податківцю Волинської області?

Photo 2024 10 05 10.21.47

Справа в тому, що Маркушин Олександр Григорович та Лисеюк Сергій Миколайович разом навчалися в Державному податковому університеті і навіть поруч на сайті ДПУ в розділі «Видатні випускники».

За даними журналістів, Олександр Маркушин просто допоміг Сергію Лисеюку легалізувати кошти. Схема проста. Маркушин виділяє Лисеюку земельну ділянку в Ірпінській громаді під індивідуальне садівництво площею 0,12 га. Лисеюк її продає на підставну особу за завищеною ціною і показує собі дохід з метою легалізації коштів, отриманих корупційним шляхом під час роботи у системі податкової служби.

«Через два роки Сергій Лисеюк продав цю земельну ділянку за 1 млн 48 тисяч гривень, або 29 тисяч 910 доларів.  Але продаж аналогічних земельних ділянок у цьому районі здійснюють за ціною до 4000 доларів США. Угода по ціні у 7 разів вище за ринкову дуже схожа на фіктивну, метою якої є легалізація коштів невідомого походження. Але звідки ці кошти? Ще будучи оперуповноваженим волинської податкової міліції, Сергій Лисеюк познайомився з Тарасом Цибуліним, який на той момент, у 2012 році, був його начальником. Разом вони почали налагоджувати тіньове виробництво та продаж горілки. А потім займатись контрабандою автомобілів. Так, на Волині сформувався такий собі контрабандно-податковий спрут, центром якого став в.о. голови податкової служби Волинської області Сергій Лисеюк»,  – йдеться у публікації журналістів-розслідувачів «BlackBOX».

Мер Ірпеня Олександр Маркушин відзначився не лише дерибаном землі, а й роздачею підрядів своїм кумам. Нещодавно у ЗМІ з’явилася інформація про масштабну схему розкрадання оточенням мера Ірпеня Олександра Маркушина коштів місцевих бюджетів, виділених на відбудову постраждалої громади. Зокрема, йшлося про його головного підрядника Сергія Росстального. Згідно з даними системи YouControl, Росстальний Сергій Валерійович був помічником Народного депутата від Партії регіонів Нестора Шуфрича. 3 вересня екс-регіонал Нестор Шуфрич отримав нову підозру в СІЗО: його звинувачують у фінансуванні Росгвардії в Криму. Слідство стверджує, що Шуфрич платив гроші русакам за воєнізовану охорону своєї елітної нерухомості на півострові. За 3 місяці 2016 року його компанія сплатила окупантам понад 500 тис. російських рублів. Влітку 2024 року видання «Незламні.City» опублікувало статтю «525 млн з бюджету для друзів мера та як отримувати 170 тис. грн при окладі 6 тис.: лайфхаки від ІМР», а видання «Резонанс» опублікувало статтю «Оточення мера Ірпеня Маркушина отримало 525 млн з бюджету на післявоєнну відбудову».

Також нещодавно НАБУ та САП передали до суду справу народного депутата, кума Ірпінського міського голови Олександра Маркушина Андрія Клочка, якого обвинувачують у незаконному збагаченні на суму в понад 11 млн грн. Слідство встановило, що у 2020-2021 роках Клочко набув у власність активів на 25 млн грн, хоча офіційний дохід та заощадження депутата і його родичів складали не більше 14 млн грн. Зокрема, йдеться про 3 земельні ділянки на Київщині, 5 квартир у Києві, 2 нежитлові приміщення, а також автівки Tesla та Mersedes-Benz. Більшу частину майна депутат оформив на родичів, але зберіг за собою право розпоряджатися ним. Зараз щодо Клочка діє застава в розмірі 12 млн грн.

Читати також