Головна НовиниІрпінь У Гостомелі відновили багатоповерхівку в межах програми UNITED24 (відео)

У Гостомелі відновили багатоповерхівку в межах програми UNITED24 (відео)

Автор: Max

Понад 300 мешканців Гостомеля відтепер мають змогу повернутися додому. Ця п’ятиповерхівка на вулиці Рекунова була сильно пошкоджена під час бойових дій у березні 2022 року. Із травня 2023 стартувало її відновлення. У будинку 69 квартир. 9 із них відремонтували повністю. Це оселі багатодітних сімей, пенсіонерів і людей з інвалідністю.

Серед них і пенсіонерка Людмила Мефодіївна.

Людмила Червона, мешканка Гостомеля:

«Я живу із сином, невісткою і донькою з інвалідністю. Дякую всім, хто мені відремонтував цю квартиру. Дуже велике дякую всім-всім-всім!».

Відбудова будинку відбулася в межах програми UNITED24. Роботи контролювала Київська обласна військова адміністрація. Очільник обласної адміністрації Руслан Кравченко зазначає, попри те, що будинок здали в експлуатацію із затримкою, головне – результат.

Руслан Кравченко, очільник КОВА:

«Заставляли підрядні організації додавати робочу силу, вимагали виконувати всі роботи відповідно до проєктно-кошторисної документації і відповідно до всіх термінів. Ми намагалися давати час для усунення всіх недоліків».

За прозорістю відбудови слідкували представники Програми розвитку ООН.

Христофорос Політіс, заступник Постійного представника ПРООН в Україні:

«Коли ми чуємо голоси дітей на дитячому майданчику, ми відчуваємо нашу роботу. Це неймовірно – розуміти, що люди, чиї домівки були пошкоджені або зруйновані, повертаються додому», – поділився заступник Постійного представника ПРООН в Україні Христофорос Політіс.

Цей будинок став четвертим об’єктом, який відновили та здали в експлуатацію в межах програми UNITED24. Нині в Київській області за цією програмою відновлюється ще 14 об’єктів.

Олексій Кулеба, Віцепрем’єр-міністр з відновлення України – міністр розвитку громад та територій України:

«Попереду ще дуже багато, на жаль, таких зруйнованих будівель, зруйнованих сімей. І наша з вами мета – спільно, разом, згуртовано відбудувати кожне місто, кожну громаду, кожний будинок».

Користуючись нагодою, після відкриття відновленого будинку очільник обласної адміністрації Руслан Кравченко навідався перевірити хід відбудови дитсадка «Веселка». Цей садочок – єдиний у Гостомелі. Його почали відновлювати в минулому році за кошти Фонду ліквідації наслідків збройної агресії. Роботи тривають і досі. Все тому, що через недотримання проєктно-кошторисної документації довелося провести повторну експертизу та змінити підрядника. Новому виконавцю робіт Кравченко поставив термін до кінця цього року. 

Руслан Кравченко, очільник КОВА:

«Сьогодні представник підрядної організації мені повідомив, що буде закінчувати в квітні. Я йому повідомив, що закінчувати в квітні ви не будете, у вас термін до 31 грудня. Якщо 1 січня не буде зданий садочок у експлуатацію, то ми розриваємо договір. І тут у нас є ще укриття, яке фінансується з обласного бюджету. Воно готове на 80 відсотків, зауважень до нього немає. Виконує цей же підрядник. А чому на 80 відсотків? Тому що є комунікації, які залежать від готового дитячого садочка, основного приміщення».

Читати також