Головна НовиниІрпінь У Бородянці запрацював відновлений Литовсько-український ліцей (відео)

У Бородянці запрацював відновлений Литовсько-український ліцей (відео)

Автор: Max

Ангеліна, учениця Литовсько-українського ліцею №1 у Бородянці:

«Дуже гарно, сучасно. Взагалі, мені дуже-дуже подобається».

Тамара, мама учня Литовсько-українського ліцею №1 у Бородянці:

«Так, ніби в якомусь європейському університеті. Так по-серйозному, гарно».

Учні Литовсько-українського ліцею №1 у Бородянці та їхні батьки не приховують своєї радості. Під час окупації їхній заклад майже вщент зруйнували росіяни. Але ось за два роки після цього тут знову лунає шкільний дзвоник.

Ірина Захарченко, в.о. Бородянськогр селищного голови: «Так сталося історично, що це моя школа. Я сюди йшла в перший клас, сюди в перший клас ішли мої діти. Я неймовірно щаслива, щасливі мої діти, неймовірно щасливі всі діти, що сьогодні цей прекрасний ліцей відкрив свої двері. І знаєте, коли по коридорах, по класах буде ось цей гомін, крики, щастя — це найголовніше».

Відновити школу Бородянці допомогла Литва. На це пішло понад 370 млн грн. Ініціатором відновлення ліцею став литовський бізнесмен КАроліс Санкаускас. Разом з Послом Литви в Україні Інгою Станіте-Толочкене вони завітав на свято першого дзвоника.

Каролін Санкаускас, литовський бізнесмен: 

«Я був тут у перший день, коли наші сусіди-терористи поїхали звідси. Я дуже радий, що придумали відбудувати цю школу. І що Литва підтримала мою ідею. Ця школа — символ нашої міжнародної дружби».

Інна Станіте-Толочкене, Посол Литви в Україні:

«У нас немає іншого вибору, як тільки підтримувати Україну. Тому що Ваша боротьба також і наша. Я почуваюся дуже гордою. І сподіваюсь, що таким чином Литві хоч трохи вдається допомогти Україні, яка протистоїть могутньому ворогу».

До учнів Литовсько-українського ліцею у Бородянці прямо на урок завітав і очільник Київської військової адміністрації Руслан Кравченко. Він теж дуже задоволений результатами відновлення.

Руслан Кравченко, очільник Київської обласної військової адміністрації: 

«Литва дуже сильно допомагає. В Ірпені відбудували дитячий садочок, у Бородянці — ліцей. І першокласники можуть сьогодні прийти зі своїм пеналом і вже розпочати. Це дуже радісна подія особисто для мене».

Радісна ця подія і для в. о. директора закладу Світлани Попової. Вона зізнається, завжди вірила, що ліцей відбудують. Пані Світлана навчалася тут, а згодом і прийшла працювати. Уже 42 роки її життя поєднане з цим закладом. Вона із жахом згадує, у що рідний ліцей перетворили росіяни. 

Світлана Попова, в.о. директора, Литовсько-українського ліцею №1 у Бородянці:

«Коли я зайшла в свій клас, просто було боляче на це все дивитися, тому що наскільки це все було спаплюжене, наскільки зруйноване». 

Однак попри все зараз заклад повністю готовий приймати дітей. Тут облаштоване велике укриття, яке готове вмістити усіх учнів. Не страшні ліцеїстам і блекаути. 

Світлана Попова, в.о. директора, Литовсько-українського ліцею №1 у Бородянці:

«Я не знаю, про що ще можна мріяти в цій школі. Ну от реально не знаю. У нас є генератор, він заправлений. Ми його собі включим і будемо працювати далі».

До відновленого Литовсько-українського ліцею повернулися 503 школярі. Ще 37 маленьких бородянців вперше сіли за парти саме тут.

Світлана Осауленко, вчителька Литовсько-українського ліцею №1 у Бородянці:

«Ми щиро дякуємо литовському народу, литовському уряду за їхню допомогу. За те що подарували нам сьогодні сучасний, новітній, прекрасний і головне безпечний ліцей».

Читати також