Головна НовиниІрпінь В Ірпінській бібліотеці відбулася зустріч з учасниками боїв за Іловайськ (відео)

В Ірпінській бібліотеці відбулася зустріч з учасниками боїв за Іловайськ (відео)

Автор: Max

Роман Зіненко, письменник, учасник боїв за Іловайськ:

«Запропонували ганебне життя або майже невідворотну смерть».

Перед таким вибором опинилися українські захисники у серпні 2014 року в Іловайську. Серед них і Роман Зіненко. Він — один із тих, кому вдалося вийти з котла живим. Роман написав декілька книг про ті події. Зокрема, і книгу-хроніку«Війна, якої не було».

Роман Зіненко, письменник, учасник боїв за Іловайськ:

«Ця книга про те, коли було перше вторгнення, про яке суспільство не знало, не повідомлялося. Коли на День Незалежності 2014 року шість батальйонів тактичних груп російської арміїі вдерлися на територію України і захопили частину наших Донецької і Луганської областей».

У 10-ті роковини Іловайської трагедії Роман завітав до Ірпінської бібліотеки, щоб розповісти про ті події та свої книжки. За словами автора, у суспільстві існує міф, що в Іловайську росіяни вчинили підступний розстріл беззбройних українських військових. Однак, насправді, наші оборонці відмовилися тоді складати зброю. 

Роман Зіненко, письменник, учасник боїв за Іловайськ:

«У нас була не тільки зброя і техніка, у нас були полонені росіяни. Вони не могли допустити, щоб ми вийшли з оточення ще й привезли їх із собою. Уявляєте, ми привозимо з собою полонених російських десантників і витягаємо ще один сучасний російський танк. Це — беззаперечні докази присутності російської армії. Звісно, ворог цього не міг ніяк допустити».

У книзі Романа Зіненка зібрано близько 300 спогадів очевидців тих подій. 

Михайло Ніколов, учасник боїв за Іловайськ:

«Це людина, яка звела дуже важку історію. Була величезна кількість питань, яких і зараз багато. Але не було розуміння і прийняття, яке вніс Роман. І це, знову ж таки, завдяки його благодійній роботі».

Так про автора книги говорить один із тих, хто вижив в Іловайському котлі, Михайло Ніколов на позивний «Лєрмонтов». Він також завітав до Ірпеня.

Михайло Ніколов, учасник боїв за Іловайськ:

«Вам просто потрібно зрозуміти і щоб Ваші друзі розуміли, що вже як 10 років в Україні війна. І 10 років як зʼявилися вдови, діти без батьків, без близької людини. І це важко. Для України це грає важку роль. У цей же час кається українська нація».

В Ірпінській міській бібліотеці є декілька книг Романа Зіненка. На двох примірниках він залишив свої автографи. Книжки автора надзвичайно зацікавили ірпінців.

Андрій, мешканець Ірпеня:

«Історія — це дуже важливо, тому що кожен повинен знати своє минуле, щоб творити майбутнє. Ця думка, насправді, дуже важлива. Через це приходити на такі бесіди, потрібно, щоб хотіли всі» 

Читати також