Головна НовиниІрпінь У День Державного прапора над романівським мостом підняли синьо-жовтий стягий міст прапор (відео)

У День Державного прапора над романівським мостом підняли синьо-жовтий стягий міст прапор (відео)

Автор: Max

У День Державного прапора України над зруйнованим романівським мостом підняли синьо-жовтий стяг. 

Руслан Кравченко, голова Київської обласної військової адміністрації:

«Саме прапор України став символом незламності і віри в нашу перемогу. Вічна пам’ять і шана всім, хто віддав свої життя за Україну. Слава Україні! Героям Слава!».

Уже втретє Україна відзначає свято державного прапора в час повномасштабної війни. І хоч для кожного українця синьо-жовте полотно має й особистий символізм, сьогодні всі у ньому бачать єдину особливу цінність. 

Анжела Макеєва, секретар Ірпінської міської ради:

«Прапор завжди мав значну роль в моєму житті, тому що я все життя була професійною спортсменкою і багато разів прапор піднімався на чемпіонатах світу і Європи. Але зараз, під час повномасштабного вторгнення, для нас це символ. Це символ єдності».

Олександр Пащинський, депутат Ірпінської міської ради:

«Це символ єдності, який на даний момент заплямований кровю, пробитий кулями. Але наші хлопці на передовій виборюють і захищають наш прапор, повертають наш стяг у всі куточки нашої країни».

Дмитро Чава, депутат Ірпінської міської ради:

«Для мене прапор це надія на мирне, блакитне небо і на те, що ми будемо жити у вільній країні без війни і будемо сіяти свою пшеницю».

Підняли синьо-жовтий прапор саме над романівським мостом не випадково. Дорогу життя, яка під час бойових дій у регіоні врятувала тисячі мешканців Приірпіння знають уже по всьому світу. Місцеві ж кажуть, забути про ті події неможливо. 

Ванда Писанка, депутатка Ірпінської міської ради: 

«Чоловіка батько перебував в Ірпені до 9 березня і саме завдяки цьому мосту він зміг вийти. Це дійсно страшні спогади про той час. Тут стояли автобуси і наші вояки допомагали перейти, тому що всі були знесилені, багато днів дехто провів без води, от він вийшов тільки через те, що не було води».

Зруйнований романівський міст – одне з історичних місць області, де створили меморіальний комплекс в межах проєкту «Київщина. Місця пам’яті». Тут встановили інформаційні стели, де за допомогою сучасних технологій та віртуальної реальності кожен може зануритися в атмосферу весни 22-го. Окрім Ірпінської, наразі участь у проєкті  також беруть Бучанська, Гостомеська та Бородянська громади.

Анна Куценко, радниця голови Київської обласної військової адміністрації:

«Це покроковий проект, який включає в себе в тому числі великі меморіальні комплекси, які будуть збудовані згодом, але, враховуючи всі обставини, ми не можемо не робити нічого, ми повинні вже говорити про пам’ять, ми повинні доносити історію про ті події, які відбувалися і давати людям ознайомитися з цим».

Антон Головенко, депутат Ірпінської міської ради:

«Я вважаю це наша історія. Сюди будуть приходити як учасники тих подій, так і з усього світу приїжджають, щоб побачити звірства і відчути ті емоції, які відчували люди в той час».

Сьогодні дві частини зруйнованого романівського мосту, як глибока рана, зшиті символічними червоними нитками.  Віримо, що вже скоро всі рани нашої країни загояться. Головне не забувати якою ціною. 

Анна Куценко, радниця голови Київської обласної військової адміністрації:

«Для нас важливо зберегти память. Девіз нашого проекту –  «Дивись. Памятай. Розповідай». Тобто ми таким чином привертаємо додаткову увагу усіх. Не відводити очей від тих подій, які відбувалися, і сміливо дякувати нашим оборонцям Київщини і України».

Читати також