Головна НовиниІрпінь Як працює відновлений Бородянський центр соціально-психологічної реабілітації (відео)

Як працює відновлений Бородянський центр соціально-психологічної реабілітації (відео)

Автор: Max

 Уже майже півроку у Бородянці працює сучасний відновлений центр соціально-психологічної реабілітації. Єдиний на всю Україну.

Валентина Унинець-Ходаківська, в. о. директора Бородянського центру соціально-психологічної реабілітації населення: 

«На сьогодні в усіх регіонах України мають бути такі центри. Але поки ми єдиний у Мінветиранів такий ветеранський хаб, тренінговий центр».

До центру звертаються ветерани, учасники бойових дій та їхні родини. Приходять за допомогою й інші люди, які постраждали від війни. Тут надають комплексну підтримку: соціальну, психологічну, спортивно-оздоровчу та юридичну.

Світлана Мельниченко, практичний психолог Бородянського центру соціально-психологічної реабілітації населення: 

«Обов’язково підтримати і громаду, і ветерана, який повертається у цю громаду. Щоб вже саме суспільство було більш підготовлене і могло зустріти і допомогти самому ветерану.

І для цього тут є все потрібнеНа першому поверсі — конференц зал, роздягальня, спортивна зала і масажний кабінет, у якому є чарівне крісло. Спеціалісти кажуть, декілька хвилин у ньому, і люди готові говорити про все. 

Говорять же на другому поверсі. Тут — кімнати для роботи з психологами та іншими спеціалістами. Є як кабінети для індивідуальної терапії, так і для групових занять. А також є окрема кімната для дітей.

Світлана Мельниченко, практичний психолог Бородянського центру соціально-психологічної реабілітації населення: 

«Діти можуть займатися безпосередньо малювати, гратись, писати, а батьки можуть терапевтуватись.

У центрі працює 6 психологів. Їхню допомогу вже відчула пані Анна. 

Анна Пташка, мешканка Бородянки, дружина військового:

«Ми приходимо до них, наче на сповіді, ми розповідаємо все, що в нас накипіло. І виходиш такий окрилений і хочеться жити, і життя продовжується. Я їм дуже-дуже вдячна» 03:08

У центрі також є житловий корпус на 9 номерів. У них є все, що потрібно. Тут ветерани та їхні родини живуть, коли приїжджають на сімейні ретрити, такі-собі колективні практики. 

Одна із цікавинок Бородянського центру — кімната доповненої реальності. Її полюбляють як дорослі, так і малі відвідувачі. 

Эвген Котух, фахівець з VR-технологій Бородянського центру соціально-психологічної реабілітації населення: 

«У нас зараз є обладнання початкового рівня. Приставки, які допомагають ветеранам просто відчути, що таке віртуальна реальність. Ми плануємо розвивати цей напрям, тому що він є дуже прогресивним і сучасним.

Анна Богуш, практичний психолог Бородянського центру соціально-психологічної реабілітації населення: 

«Ми бажаємо в майбутньому додати більше ігор, які мають психологічний сенс, щоб можна було коригувати психічний стан наших користувачів».

Є тут і велике просторе укриття з усім необхідним: водою, світлом, вай-фаєм та іншими комунікаціями. Одним із основних атрибутів укриття працівники називають крісло-мішок. 

Світлана Мельниченко, практичний психолог Бородянського центру соціально-психологічної реабілітації населення: 

«Це фактично повноцінна колиска, щоб можна було знаходитись в безпеці. Хтось спілкується, хтось грається, хтось відпочиває. При цьому ветерани щось розповідають, підтримують жінок, що все добре. Це теж такий маленький ретрит під час наших подій».

Сам центр відновлено із урахуванням принципів інклюзії. Тут є і тактильна плитка, і допоміжні поручні, і спеціальні вбиральні, а таблички продубльовано шрифтом Брайля. 

Усі послуги, що надаються в центрі, безкоштовні завдяки благодійникам та державі. 

Звернутися до Бородянського центру соціально-психологічної реабілітації населення за підтримкою можна на офіційній сторінці у фейсбуці або за номером телефону 096 275 7175.

Читати також