Головна НовиниІрпінь Ветеранський бізнес: в Ірпені із гільз створюють унікальні сувеніри (відео)

Ветеранський бізнес: в Ірпені із гільз створюють унікальні сувеніри (відео)

Автор: Max

Метал, призначений для смерті, тепер служить життю. Ось ці звичайнісінькі гільзи різного калібру в руках умільців перетворюються в мистецькі шедеври. Ось, дивіться, герб України, створений зі справжнісіньких гільз. Витвір мистецтва ручної роботи. Це справжня знахідка для колекціонерів крафтової геральдики. Поруч – прапор Великобританії, є ще прапор США і Канади.

Андрій Несмачний, військовослужбовець, засновник ветеранської майстерні «BatArt_ua»:

«Приблизно 4 кілограми гільз йде на кожен прапор. На якийсь менше, на якийсь більше. Це гільзи, які збираються на тренувальних таборах, на стрільбищах, полігонах, у тирах».

Ветеран АТО, нині діючий військовий Андрій Несмачний заснував в Ірпені унікальну майстерню у 2019 році. Каже, що ці сувенірні гільзові прапори – свіжесенькі. І вони довго на полиці не залежаться. Покупці на ці шедеври вже є.

Андрій Несмачний, військовослужбовець, засновник ветеранської майстерні «BatArt_ua»:

«Ми реалізовуємо. А кошти направляємо на підтримку Збройних Сил України».

А ось у таких пічках хлопці гартують скло. Вже готові чарки, фужери, бокали, інший скляний посуд готують, щоб прошити їх кулями. У результаті виходять ось такі оригінальні вироби. Звісно, такі чарочки або ж келихи  із вплавленим металом бачити на столі незвично. Символізм кулі, яка застряла на пів чарки, можна інтерпретувати й так:

Андрій Несмачний, військовослужбовець, засновник ветеранської майстерні «BatArt_ua»:

«Ну, типу, вбиває все, що понад міру, можливо, це просто ваша міра, за яку не варто заходити».

Військовий  розповідає, що історія перетворювати смертоносний метал у щось красиве і корисне розпочалася зі шматочка нейлонового шнура і кількох гільз.  Вдома на кухні він зробив із них кілька браслетів. Вироби так сподобалися людям, що залучив до справи побратима. І почали плести браслети удвох.

Андрій Несмачний, військовослужбовець, засновник ветеранської майстерні «BatArt_ua»:

«Ми виготовляли браслети, продавали їх, а кошти відправляли на той момент в основному у фонд «Повернись живим». Ми отримували від цього естетичне задоволення».

Велика кількість замовлень спонукала хлопців орендувати приміщення і відкрити майстернюЗараз до справи залучено 14 людей. Більшість із них — військові. І працюють вони коли у відпустках, на ротації чи на реабілітації. Для них це як арт-терапія.  А на постійній основі – кілька цивільних майстрів. Володимир виготовляє ножі. Вони теж незвичні. Патріотичні.  На них — гравіювання національного орнаменту. Чоловік каже, такі ножі й господиням подобаються, і хлопці замовляють на фронт.

Володимир, працівник ветеранської майстерні «BatArt_ua»:

«Під все йде. Можна і шматок сальця відрізати, і кацапа».

За гравіювання у майстерні відповідає Олексій. Він сам розробляє макети малюнків, а лазерний гравер переносить їх на найрізноманітніші вироби. 

Олексій, працівник ветеранської майстерні «BatArt_ua»:

«Ось вишивки такі робить і багато чого іншого».

У майстерні роблять і особливу упаковку. За допомогою ось цього лазерного верстата вирізають з фанери найрізноманітніші коробки для своїх товарів. 

З моменту заснування майстерні  хлопці перетворили десятки тонн гільз у колекції оригінальних мирних виробів. І зараз  ветеранський бренд «BatArt_ua» багатьом відомий не лише в Україні, але й закордоном. Замовити унікальні витвори можна через Інстаграм та Фейсбук «batArt_ua». Виручені кошти хлопці спрямовують на нагальні потреби побратимів.

Читати також